Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, March 20, 2012

Backup Gambar, Video dan Wall Facebook anda

Kitakan selalu dengan desas desus yang kata Mark (si Owner Facebook ni) nak tutup Facebook untuk selama-lamanya. Tapi tak tahu lah betul atau tidak, tapi kalau betul macam mana dengan semua gambar yang kita upload di facebook yang akan turut berkubur sekali.

 

Ramai yang tak sedar, secara tak langsung mereka banyak mengupload gambar-gambar kenangan mereka di facebook berbanding print dan simpan di album. Semua nya adalah visual dan bukan nya secara nyata. Dan gambar2 ni semua adalah kenangan yang mungkin tak boleh kita putarkan kembali.

 

Bayangkan yang start buka acc dari tahun 2005? Berapa banyak plak gambar dalam profile diaorg kan? Jadi sayang lah kalau gambar2 upload tu semua tak dapat dilihat balik.

 

Ok, bagi yang nak backup profile atau gambar, tak payah lah klik satu2 gambar lepas tu save. Bila nak sudah kan? Jadi cara yang lebih mudah Afiq akan tunjukkan disini. Backup semua gambar, video, noted dan wall. Mudah dan senang.

Klik pada gambar untuk besarkan

1

Pertama sekali, klik pada anak panah kecik pada hujung sebelah kanan Profile anda. Sebelah Home.

2

Klik Account Setting

3

Klik download a copy

4

Klik yang hijau tu

5

Klik Lagi Hijau tu

6

Kalau keluar macam ni maknanya permohonan anda berjaya. Cuma ambil masa sikit. Tunggu sampai dapat email.

7

Pada Account setting tadi akan keluar macam ini sampai lah ready untuk download. Lagi banyak gambar, lagi lama masa yang diambil. Boleh log out facebook korang atau tutup komputer. tak menjejaskan apa2.

8

Bila dah ready, korang akan dapat email mcm ni dan boleh terus klik link tersebut.

9

Masukkan password facebook korang dan klik continue. Akan keluar lah pop up download dan save kat mana korang suka.

 

File yang didownload akan keluar format zip atau rar. Bagi yang tak boleh buka tu, sila download software ni dulu www.rarlab.com

 

Oklah, sampai sini aje perkongsian Afiq yang mana semua Print Screen tu Afiq buat sendiri mengunakan Acc Facebook sendiri. Jadi yang nak share boleh cuma jangan buang watermark dan kredit ke www.permata-merah.co.cc.

Terima kasih..

0 Komen Pembaca:

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya