Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, March 31, 2010

Masakan Hari Ini:

Kambing Bakar Manja, Kacang Panggang Berirama dan Coslow Seri Bujang!

Ok..korang jangan ingat lelaki tak boleh masak tau! Tengok, amacam? Confirm meleleh punya..

31032010318

Kalau order kat hotel sure dah kene berpuluh ringgit, tapi sebenarnya simple je buat. Meh Afiq kongsi kepada korang eh..

Mula-mula, perap daging kambing dulu. Pakai je serbuk BBQ yang dah siap adun. Tak perlulah kita nak kumpul rempah ratus pelbagai. Kang menanah perot kebulur. Curah je serbuk BBQ atas daging yang dah dicuci. Biarkan dalam 1 jam. Untuk pengetahuan korang, daging kambing ni boleh didapati kat SuperMarket. Dah siap potong2 macam ni. Jangan korang pergi beli sekor kambing plak.

31032010314

Sambil tungu daging itu terperap, jom kita sediakan coslow plak. Korang mesti ingat selama ni kita leh makan coslow kat KFC je kan? Afiq buat lagi sedap tau! Senang je, bahan2 nya ialah Mayonis Lady Choice, Kobis, Lobak Merah dan lemon.

Potong Kobis dan Lobak Merah dulu, potong kecik2, ikut bentuk yang korang suka. Nak panjang2 ke nak potong dadu ke suka hati. Yang penting korang potong. Kang ada plak yang letak seketul Kobis dengan seketul lobak, menjawab aku nanti.

Dah siap potong, masuk kan mayonis secukup rasa dan gaulkan. Perah skit air lemon, tapi jangan sampai terlalu masam. Sesedap rasa je. Gaul lah sambil-sambil tengok TV. Gaul tu biar pakai sudu, jangan sedap2 je gaul pakai tangan. Ada yang tak mau makan coslow korang tu kang.

31032010317 Afiq namakan Coslow Seri Bujang sebab yang buat tu orang bujang yang berseri-seri. Hahaha..

Bila dah siap je coslow, korang dah boleh lah start bakar daging tu. Tapi tak payah lah sampai nak hidupkan api bagai, masuk je dalam Micro Wave. Buat masa 7-10 minit sambil diterbalik2 kan.  Cepat dan ringkas. Ingat, bakar Manja-Manja, kalau tak xjadi Daging Kambing Bakar Manja.

Sambil tunggu daging masak, sediakan kacang panggang. Cuma bukak penutup tin tu eh. Biasanya Afiq pilih yang sos cheese berbanding sos tomato. Tapi korang ikut lah selera memasing. Yang penting, nyanyikan 1 2 lagu sambil tuangkan Kacang Panggang Berirama ni.

31032010315

Bila dah siap semua nya, letak lah dalam pingan elok-elok. Hasilnya pasti memberangsangkan. Ini kalau mak mertua tengok, mesti dia shuffle punya! Rasa tak yah cakap lah, confirm melotop!

31032010319 Ini lah hasilnya..Selamat Mencuba eh korang!

Friday, March 26, 2010

Video pesawat TUDM terhempas

SINTOK: Perasmian Karnival Konvokesyen ke-23 Universiti Utara Malaysia (UUM), di sini, semalam, bertukar tragedi apabila sebuah pesawat jenis Pilatus PC-7 MK II Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang membuat persembahan sempena majlis itu, terhempas di kawasan hutan simpan di situ dan mengorbankan juruterbangnya.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.15 pagi itu, pesawat dipandu Mejar Muhammed Zulrihan Jusof, 39, dikatakan mengalami masalah teknikal ketika membuat persembahan sebelum terjunam ke dalam kawasan hutan simpan berhampiran kolej kediaman pelajar MISC/TM.


Ia menyebabkan suasana di Stadium UUM ketika majlis yang dirasmikan Pengarah Urusan Bank Rakyat, Datuk Kamaruzaman Che Mat dan turut dihadiri Naib Canselor UUM, Tan Sri Nordin Kardi gempar berikutan bunyi letupan kuat diikuti asap hitam keluar dari kawasan hutan tempat pesawat itu terhempas.


Suasana majlis perasmian itu menjadi gamat apabila kira-kira 500 hadirin, terutama pelajar menjerit kerana terkejut dengan kemalangan itu.


Dua jentera dengan 14 anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat tiba di tempat kejadian kira-kira 15 minit kemudian dan mengambil masa kira-kira sejam untuk mengesan dan mengeluarkan mangsa yang ditemui beberapa meter dari pesawat. Selain bomba, operasi turut dibantu pihak TUDM dan UUM.


Mangsa dikatakan maut akibat terhempas selepas dipercayai melonjak keluar menggunakan kerusi anjal ketika pesawat menjunam, manakala separuh dari badan pesawat musnah.


Mayat juruterbang dikeluarkan dari tempat kejadian menggunakan sebuah helikopter TUDM sebelum dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar untuk bedah siasat.


Detik cemas itu sempat dirakam di dalam sebuah video sila klik video di bawah untuk menonton

Friday, March 19, 2010

Kem MBM & MBI

100_4498

Mendaulatkan Bahasa Melayu

Memperkasakan Bahasa Inggeris

17&18 Mac 2010 di INB Resort Durian Tungal Melaka.

2 Hari 1 Malam.

Berlangsungnya satu program “Mesti Join” untuk pelajar-pelajar UPSR 2010! Di Anjurkan oleh Jad-Ansar Smart Center dan dihadiri oleh 80 orang pelajar dari pelbagai sekolah.

Gambar-gambar program :-

 

Thursday, March 18, 2010

Makluman

Kepada semua peserta Kem MBM & MBI, gambar dalam proses upload. Harap bersabar.

Lihat gambar-gambar program

100_4498

Saturday, March 6, 2010

Kerja yang sia-sia

Salam Semua..
Bagaimana dengan keadaan hari ini? Hendaknya segala urusan sempurna. Alhamdulillah hari ini saya dalam keadaan sihat. Cuma minggu ini dalam keadaan yang sangat sibuk. Sehinggakan terlewat saya bertanyakan khabar kepada anda.


Izinkan saya hari ini untuk berkongsi sikit pengalaman. Untuk makluman semua, selama 5 tahun ini saya telah menceburkan diri dalam pelbagai perniagaan termasuk lah konversional dan multilevel. Sehinggalah sekarang saya masih meneruskan Syarikat Khidmat Perundingan (consultant), Perniagaan Pencetakan & Pengiklanan, Menguruskan Kelas-kelas Motivasi Akedamik dan Perniagaan Networking. Jadi ramai yang bertanya kepada saya kenapa saya buat sesuatu yang pulangan nya kecil?


Jawab saya, pokoknya disini bukan nilainya atau duit. Pada saya itu bukan masalah bagi saya. Tetapi saya sentiasa mengambil peluang dan berusaha. Pendapat saya, sesuatu yang kita lakukan dengan tekun, adakah itu perkara sia-sia?


http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy


Nilai sesuatu perkara itu bergantung kepada usaha kita, bukan bergantung kepada modal ringgit. Dengan kata-kata itu saya akan buktikan kepada semua, Seminima modal pun boleh menjana keuntungan yang besar.


Saya memang sedang kearah itu, sebab itu saya sentiasa berusaha untuk menyebarkan link http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy. Hasilnya dalam satu minggu saya telah berjaya memperolehi 43 keahlian. Setiap satunya memberikan RM20. Berjumlah RM860.


Persoalan yang saya mahu anda jawab, "Adakah saya melayari Internet untuk menyebarkan link 1 jam setiap hari selama seminggu Untuk RM860 suatu perkara yang sia-sia?"


Saya sudi bersama anda jika pendapat kita sama. Mungkin boleh luangkan sedikit masa untuk hubungi saya untuk berkongsi pendapat.
Maafkan saya mengangu emosi, niat saya cuma berkongsi.


Ikhlas dari saya,
Afiq..
http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy

Wednesday, March 3, 2010

Kenapa saya kata yang ini benar?

Salam semua,


Afiq nak berkongsi sedikit, Alhamdulillah, masuk hari ni, hari yang ke 5 Afiq join RM20 Segera. Setakat ni dah 22 orang join. Dah kumpul RM 440. Makna nya kerja Afiq setiap hari dibayar purata RM88 sehari.

Memang kecil jika nak dibandingkan dengan gaji korang. Tapi berbaloilah dengan kerja yang Afiq lakukan. Tak sampai 1 jam sehari, itu pun hanya promokan Link http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy.


Memang ramai lagi yang ragu-ragu dengan program yang baru macam ni, yer lah sebab kita dah dibiasakan oleh budaya, kerja penat-penat kat pejabat baru lah bos bayar gaji. Tapi tu cara dulu-dulu. Sekarang peluang income ada dimana-mana, yang penting percaya dengan apa yang dibuat dan usaha yang berterusan.


Biar lah apa orang nak cakap, Penipu lah, Scam lah, Mana Ada Kerja senang lah..Sebab yang cakap-cakap ni orang yang tak berilmu. Diaorang pandai cakap-cakap je, bila suruh buat tak nak. Tak apa, biarkan mereka dengan dunia mereka. Rezeki kita banyak lagi kat tempat lain.
Kita kongsikan kepada semua orang, tetapi yang positif je yang akan join. Kita lambat sikit tak apa, kalau sehari dapat RM20 pun dah cukup bagi Afiq. Nanti lagi 1 tahun, 2 tahun, 10 tahun? Agak-agak sehari dapat berapa?


Korang tengok dekat http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy yang tepi belah kiri, ahli terbaru dengan statistik. Setiap minit ada orang join. Tengok pula berapa komisyen yang dah dapat? RM58k kan? Maknanya ramai lagi yang positif dengan program ni.


Nak risau apa kalau rakyat malaysia ada lebih 1juta yang mengunakan Internet, Kat facebook je dah tak terkira. Kalau nak banyak, buat kerja banyak skit. Betul tak?


Apa-apa pun, kita sentiasa mohon pada Tuhan agar sentiasa dipermudahkan dan diberi rezeki yang diberkati. Sebab tu dalam dunia ini kita perlu telus, biar orang mengata. Sebab kita mencari adalah Rahmatnya.


Bagi yang nak bersama Afiq dalam program ni, Afiq alu-alukan korang bertanya. Kalau nak sms pun boleh, No Fon Afiq ada dalam profile penaja bila korang daftar di http://www.rm20segera.com/?r=rahadatulaisy .
Salam Ikhlas,
Afiq..