Blog Widget by LinkWithin

Friday, November 27, 2009

Ibadat Korban

[Korban.jpg]

Ibadat korban adalah salah satu ibadat yang terpenting semasa umat Islam merayakan Hari Raya Aidil Adha, disamping itu ia juga merupakan satu bentuk sedekah yang afdhal. Ibadat ini merupakan ‘millat nabi Ibrahim’ dan seterusnya menjadi ‘Sunat Kifayah’ untuk sesebuah keluarga Islam. Ini bermakna sekiranya seorang individu dari sebuah keluarga mengerjakan ibadat ini, maka ahli lain dalam keluarga tersebut terlepas dari sunat ini. Walaubagaimanpun, hanya orang yang mengerjakan ibadat ini akan mendapat pahala sunat tersebut dari ‘Allah’ s.w.t.

  Seperti mengerjakan ibadat ‘fardu’ dan ‘sunat’ yang lain, niat” merupakan syarat yang sah dan dimestikan untuk mengerjakan ibadat korban ini. Niat merupakan yang ikhlas hendaklah dibuat semasa memberi duit untuk melakukan korban atau pun semasa penyembelihan korban tersebut dilakukan.

  Sebagai tanda korban kita dihendaki menyembelih haiwan ternakkan yang boleh dimakan (Halal). Korban dilakukan dalam bentuk dangingnya yang boleh dimakan dan nyawa haiwan tersebut yang dikorbankan merupakan pengorbanan kepada ‘Allah’ s.w.t. Upacara korban juga dihendaki dilakukan secara gotong-royong bersama ahli Masjid / Surau, jiran sekampung (masyarakat Islam sekeliling) atau pun bersama sanak-saudara secara beramai.

Bilakah masa yang dibolehkan untuk ibadat korban.

   Waktu mula dibolehkan untuk mengerjakan ibadat ini adalah pada hari Hari Raya Korban, iaitu setelah matahari terbit dan naik tinggi segalah, atau cukup waktu untuk sembahyang dua rakaat (sunat raya haji) dan di ikuti dengan dua khutbah setelah terbit matahari pada pagi Hari Raya Korban. Ibadat korban ini boleh dikerjakan sehingga matahari terbenam pada 13 Zulhijjah (akhir hari Tasyrik). Walaubagaimanpun penyembelihan korban adalah ‘makruh’ pada waktu mendekati senja (maghrib) dan malam sehingga terbit matahari keesokan hari. Syarat in tidak melibatkan mereka yang telah bernazar, kerana mereka ini di boleh untuk melakukan penyembelihan korban walaupun sudah lepas waktu tersebut.

Apakah haiwan yang boleh dikorbankan.

   Haiwan yang afdhal untuk dikorbankan untuk ibadat ini adalah seperti kambing biasa, kambing biri-biri, lembu, kerbau dan unta. Sekiranya kambing atau kambing biri-biri disembelihyang merupakan haiwan bersaiz kecil, ia hanyalah satu bahagian penuh untuk seorang individu sahaja (1:1), tetapi haiwan yang lebih besar saiznya seperti ‘seekor’ lembu, kerbau atau unta boleh dikongsi sebagai tujuh bahagian untuk tujuh orang individu (1:7). Dari segi jangka usia haiwan untuk membolehkan korban dilakukan, kambing  haruslah melebihi satu tahun. Manakala untuk haiwan besar seperti kambing biri-biri, lembu dan kerbau, haiwan tersebut perlu melebihi umur dua tahun. Untuk haiwan seperti unta pula ianya perlu melebihi lima tahun.

Sifat-sifat haiwan yang dimestikan untuk dikorban.

   Haiwan yang akan di korbankan itu dimestikan sempurna sebaik-baiknya dari semua segi fizikal haiwan tersebut. Haiwan tersebut tidak boleh cacat (atau tempang) dari segi apa pun, tidak sakit dan sihat kesihatannya, tidak terlalu kurus saiznya , tidak buta atau putih matanya ,tidak bunting (hamil bagi yang betina) atau berkurap kulitnya. Haiwan yang terpotong telinganya atau ekornya tidak boleh diterimauntuk korban. Walaubagaimanapun sekiranya haiwan tersebut yang dilahirkan tanpa ekor ianya boleh diterima tetapi yang lahir tanpa telinga tidak boleh. Manakala Mazhab Hanafi pula memberi sedikit kelonggaran yang membenarkan haiwan yang satu pertiga (1/3) teliganya terpotong masih boleh dikorbankan dimana lain-lain syaratnya sempurna seperti diatas.

Bagaimanakah daging itu boleh digunakan.

   Sekiranya seseorang itu telah bernazar, maka kesemua daging yang diperolehi dari disembelih hendaklah disedekahkan sepenuhnya seperti niat nazarnya. Jika tidak bernazar dan hanya niat korban biasa, maka adalah sunat untuk orang yang menjalankan ibadat ini untuk mengunakan sedikit dari daging itu untuk keperluan sendirinya. Amalan korban yang paling afdhalnya ialah sekiranya satu pertiga (1/3) daging korban disedekahkan kepada fakir miskin, satu pertiga (1/3) lagi dihadiahkan kepada jiran serta sahabat handai atau pun kepada ahli kariah Masjid / Surau dan satu pertiga (1/3) lagi yang tinggal untuk kegunaan sendiri serta keluarganya. Daging korban ini tidak boleh dijual atau diberikan sebagai upah kepada tukang sembelih atau yang lain yang mengerjakan ibadat ini.

Orang yang menjalankan ibadat Korban.

   Orang yang menjalankan ibadat korban boleh menyembelih sendiri atau boleh mengupah orang untuk menyembelih haiwan tersebut. Dari 1 Zulhijjah sehingga masa korban ianya adalah hukum ‘makruh’ bagi memotong kuku, rambut atau bercukur bagi individu yang menjalankan ibadat ini. Bagi meraka yang mengamalan ‘Sunat’ bercukur, atau memotong rambut sempena Hari Raya atau hari Jumaat ianya tidak melibatkan mereka. Kaum wanita juga boleh menjalankan ibadat korban dengan mengambil kongsi korban tersebut tetapi tidak disunatkan menyembelihnya sendiri. Bagi tugas penyembilahan ianya adalah haram untuk orang bukan Islam untuk melakukannya kerana penyembelihan yang ‘Halal’ dimestikan oleh orang yang Islam dan perlu mengikuti syarat-syarat penyembelihan dengan bacaan yang betul dan alat (perkakas) sembelih yang betul.

Amalan Sunat ketika korban dilakukan.

   Apabila mengerjakan penyembelihan untuk korban adalah disunatkan membaca ‘Bismillah’ semasa menyembelih haiwan tersebut. Sunat-sunat lain yang baik diamalkan termasuk memilih haiwan yang gemuk, lengkap dengan tanduknya dan mengerjakan sembahyang Hari Raya Korban dahulu sebelum menyembelih. Penyembelihan sunat dilakukan ditempat rata dan tidak kasar pada waktu siang hari. Haiwan yang akan disembelih itu diikat kakinya dan dibaringkan disisi kanannya dengan kakinya menghadap kiblat.. Adalah juga disunatkan menyebut nama Allah, menbaca Selawat dan Salam keatas nabi dan juga membaca “Allahumma haza minka , hua ilaika, fatakabbal minni”

Afiq mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca Blog Permata-Merah!

Tuesday, November 24, 2009

Digi Broadband

Afiq hari ni nak review skit pasal mengunakan digi broadband yang tak sampai beberapa jam je ni. Maklum lah, benda baru kan? mesti lah nak kongsikan.

Pagi tadi Afiq terima satu parcel courier dari citylink yang didalam nyer terkandung modem dan sim card Digi Broadband. Hadiah semperna contest Pimp My Broadband.

Modem yang diberikan memang cantik dan cool dengan wallpaper digi. Lebih-lebih lagi modem ni unlock untuk digunakan dengan apa-apa sim card skali pun. Ni lah first time Afiq memiliki Modem Untuk Broadband. Maklum lah sebelum ni pakai modem HP je. So memang tak terniat untuk beli, tapi dah dapat free, syukur rezeki.

Line plak percuma 3 bulan yang bernilai RM108 sebulan. Berbaloi-baloi kan? Kan bagus kalau digi tambahkan free call dan sms skali, lagi lah puas hati. Ahak.. Tapi bersyukurlah dengan apa yang ada kan, siapa nak bagi free..

Ok lah, mengenai review pengunaan Digi Broadband ni, memang Afiq berikan Thumb Up! Kalau nak dibandingkan dengan Celcom dan Maxis, tempat Afiq di Telok Mas ni memang tak ada line 3G. So guna GPRS je lah yang lembat bangat tu. Confirm nak buka blog ni pun xlepas. Tapi bila guna Digi ni, terkejut Afiq bila downloading nya mampu mencecah 1300 kps @ 1.3mbps. Lebih laju dari streamyx 1.0 mbps kan? Memang menakjubkan digi mampu berfungsi dengan baik walau pun kat tempat solok macam Telok Mas ni.

Untitled

Untitled2

Tengok lah kedua-dua screenshoot ni, memang sahih kelajuan internet digi ni. Tengah macam mana, mungkin lepas 3 bulan percuma ni Afiq akan teruskan melangan jalur lebar ni dan potong streamyx kat rumah. Nak banyak-banyak line buat ape kan.

Rasanya Afiq lepas ni perlu tukar router kot. Kena tambah yang boleh cucuk modem broadband USB. Baru lah line digi ni dapat dikongsi untuk kesemua pc dan laptop dalam rumah ni. Lebih senang pakai wifi sebab Afiq suka mengalih-alihkan laptop dari letak satu tempat je.

tkng@11 Bila lah modem ni nak ada stok kat melaka, maybe Pc Fair yang mendatang kot.

Dan untuk pengetahuan korang, entri ni ditulis dan diupload mengunakan line Broadband Digi tau. Terima kasih DIGI!

Penantian Berakhir

Setelah menunggu hampir 2 bulan, akhirnya sampai juga Modem Free beserta internet percuma 3 bulan. Yang contest pimp my broadband tu http://www.permata-merah.co.cc/2009/11/keputusan-contest-digi-pimp-my.html

Sampai je pagi ni, Afiq terus call digi center untuk aktifkan sim card yang diberi. Dia kata lepas 4 jam baru aktif dan boleh digunakan. Afiq pun tak tahu lah line kat Telok Mas ni ok ke tak, tapi kalau Celcom confirm GPRS je. Baik lah Afiq on kan modem streamyx kat rumah ni.

Harap-harap digi ni lebih baik perkhidmatannya dari celcom kan. Walaupun dapat free, so kalau perkhidmatannya bagus, apa salahnya Afiq terus sambung pakai lepas 3 bulan.

100_2934 100_2936

Lepas ni Afiq online tanpa halangan. Sambil memandu pun boleh online! Memang best! Terima kasih digi!

Friday, November 20, 2009

UPSR 2009

Alhamdulillah, hari ni keputusan UPSR keluar dan Afiq pun dah pergi beberapa sekolah untuk tengok pelajar-pelajar. Memang seperti dijangkakan, pelajar mendapat keputusan yang cemerlang. Tahniah lah diucapkan kepada semua. Yang tak dapat 5A tu, bukan bermakna korang gagal. Dah itu rezeki yang Tuhan beri, akan datang PMR dan SPM pula akan menanti. Teruskan berusaha untuk akan datang.

 

100_2803 100_2805 100_2806 100_2808 100_2809 100_2810 100_2811 100_2812 100_2813 100_2816 Tak dapat dibayangkan perasaan Afiq bila melihat pelajar mendapat keputusan yang cemerlang. Memang rasa usaha selama ni berbaloi-baloi. Macam iklan Celcom kan.

Tahniah lah sekali lagi, Pelajar-pelajar Afiq semua, jangan korang lupa eh pada ku, nanti kalau dah masuk sekolah menengah still lah keep in touch. Kalau ada masalah apa-apa pun, Contact lah, Afiq sedia membantu.

Sekarang ni, Afiq tengah mempersiapkan untuk program Persediaan Menghadapi UPSR 2010 pula, so adik-adik yang darjah 5 ni, bersedialah tau..

Tuesday, November 17, 2009

Wish u happy birthday!

Lama pulak Afiq tak mengupdate blog ni, maklumlah sibuk dengan pelbagai tugas yang bakal melanda nanti. Persiapan dan kelengkapan perlu diatur dahulu sebelum menjadi kelang kabut.

 

Kalau masuk ofice Afiq sekarang ni korang akan lihat betapa serabutnya pejabat ni dan sekali gus menyerabutkan otak Afiq sekali. Alahai, lupa pula nak snap pic yang menunjukkan tongkang pecah tu ok.

 

Takpe, walaupun dalam kekalutan dan keserabutan yang melanda, sempat jugak kita orang buat parti untuk sambut hari jadi. Kali ni untuk Wiwi atau nama sebenarnya Hawa, Tah macam mana jadi wiwi pun Afiq tak tahu, bantai jer lah pangil aper pun. So setelah mendapat penajaan penuh untuk besday party kali ni, hasilnya ialah kek blueberry. Rasanya sedap tapi lagi sedap kalau dpt cheess kek plus dengan aiscrem.

 

Tak tahu lah kenapa sejak akhir-akhir ni otak terlalu beku untuk menulis, mungkin sebab dah terlalu tepu berfikir. Jadi banyak gambar dari tulisan, lagi senang di fahami sebelum Afiq terus mengarut dan mencarut kan?

100_2769 100_2774 100_2777 100_2785 100_2787 100_2790

Afiq mewakili semua gerakerja Permata-Merah mengucapkan Selamat Hari Lahir yang ke *4 tahun kepada Siti Hawa, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..Amin..

P/s: Umur sebenar terpaksa dirahsiakan bagi menjaga privasi identiti wiwi. Korang teka lah sendiri. Mungkin kah 34? 44? 55? atau 4 tahun?

Thursday, November 12, 2009

Aku masih kanak-kanak riang!

Afiq betul-betul tak sangka hari ni dengan kewujudan gambar yang telah di tag di facebook oleh sepupu, Gambar ketika umur Afiq 5 @ 6 tahun. Memang menakjubkan walau pun gambar sedikit kabur. Yer lah, gambar lama yang hampir 20 tahun. Dan dulu mana ada kamera digital yang boleh di tacap mengunakan adobe kan?

12636_104159862934527_100000215409158_114118_5500104_n

Gambar ni masa serambi Rumah Nenek ada lagi, serambi rumah lama yang lengkap dengan tangga batunya. Yer lah, rumah kampung melaka kan? Mesti ada tangga batu. Kat sini lah tempat  kita orang sepupu sepapat bermain. Serius, memang Afiq rindukan saat-saat itu!

Setinggi-tinggi terima kasih buat sepupuku Erina yang telah menguploadkan gambar ni.

  12636_104159882934525_100000215409158_114124_858574_n Yang ni plak gambar kami bermanja dengan arwah nenek. Yang dipangkuan nenek tu Afiq lah. Manjakan dengan nenek? Tapi apakan daya Allah lebih sayangkan nenek dan menjemputnya ke rahmatullah beberapa tahun dahulu. Al-fatihah untuk Hajah Aminah Bt Abd Hamid.

12636_104159879601192_100000215409158_114123_4876246_n

Yang ini betul-betul menyentuh perasaan Afiq. Kalau tak silap ni gambar raya yang Afiq pun tak ingat tahun nya. Masa tu mungkin Afiq berumur 4 @ 5 tahun. Dah hampir 20 tahun gambar ni. Ni lah gambar keluarga bahagia dahulu. Tapi tuhan maha mengetahui dan telah menyemput Arwah ayah ke sisinya. Memang Afiq sedih ketika menulis entri ni, lebih-lebih lagi mengenangkan saat Afiq beraya tanpa Ayah dan tak sama seperti kanak-kanak lain. Memang satu kehilangan bila tempat kita bermanja dan mengharap telah tiada. Tapi itulah hakikatnya yang perlu Afiq tempuhi. Dari berumur 7 tahun sehingga lah sekarang, hanya kasih sayang ibu yang membesarkan Afiq.

Biarpun tanpa arwah ayah, kami sekeluarga tetap meneruskan kehidupan dengan sempurna. Bila raya tetap kami pun sambut raya. Afiq sehinggakan tidak mampu lagi menitiskan air mata bila mengenangkannya sebab dah terlalu lama memendam rasa. Afiq masih ingat lagi pada tahun 1993 iaitu ketika Afiq berumur 7 tahun, pemergiaan Arwah Ayah akibat terlibat dalam kemalangan jalan raya menjadi tangisi Afiq sepanjang hari. Bila mengenangkan masa depan ketika itu, terfikir juga kenapalah nasib Afiq sedemikian rupa. Terlalu kuat dugaannya. Tapi itu adalah takdir. Tak siapa dapat menghalangnya.

Kini, selepas 16 tahun, perkara itu mematangkan Afiq. Tentu arwah ayah bangga melihat Afiq sekarang kalau beliau hidup lagi. Tentu dia pun nak lihat Afiq besar dan berjaya. Tentu dia pun mahu melihat Afiq berkahwin dan bekeluarga suatu hari nanti. Tentunya..

Doakan Arwah Ayah Afiq ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan disisi Nya.

Al-Fatihah untuk Arwah Abu Bakar B. Mohd Zin.

Daku berdiam diri

Tajuk je memang dah touching. Belum lagi baca entri ni. Yerlah, sebenarnya minggu ini dan minggu2 mendatang Afiq memang terlalu sibuk dengan kerja. Nak tulis entri pun tak sempat. Di tambah plak dengan internet office breakdown dah 3 hari, so waktu siang memang lah tak dapat online. Sedihnya..

100_2744  

Cakap pasal online ni, walau pun dah balik rumah jam 8 malam tadi, tapi still mengadap kerja yang berlambak. Dah lepas 4 jam setengah baru lah settle semua. Tapi al maklumlah, bila dah kerja mengila, otak pun tepu nak tulis apa ni. Nak mencarut pun dah tak de idea.

100_2745

Memang korang akan merasa boring dengan entri-entri untuk 1 @ 2 bulan ni. Tapi takpe, biar korang rasa apa yang Afiq rasa. Kalau korang tertekan, Afiq lagi tertekan. Kalau korang gila, Afiq lagi gila! Biar semua padan muka.

100_2746

Kan dah cakap, otak tepu + mereng bila dah tengah-tengah malam ni baru nak meng update blog. Apa yang Afiq tulis pun Afiq sendiri tak faham. Korang buat-buat je lah faham ok.

Doakan otak Afiq sihat semula untuk entri yang korang akan baca. Sekian, mata telah terpejam. ZzZzZzZzzz…

Tuesday, November 10, 2009

Disember yang Bakal Mengila

Dimaklumkan kepada semua, Afiq sangat-sangatlah Bz menjelang cuti sekolah kali ni. Musim cuti sekolah ini juga buat julung2 kalinya Afiq terlibat dalam program yang sebegitu banyak. Hampir menjadikan Afiq pitam. Bayangkan dengan 17 Sesi motivasi ni, Afiq tentunya bakal mengabaikan blog ini nanti.

Cabaran demi cabaran, tapi dah jadi tangungjawabkan. Nak buat macam mana. Memang banyak program lain yang Afiq terpaksa batalkan sepanjang musim ni. Sedih lah sangat!

Korang semua, tolong bagi Afiq semangat dan dorongan untuk menempuh hari mendatang!

Tarikh 9 Oktober 2009

Kepada :

IBU BAPA / PENJAGA,

Pelajar Tahun 6,

Sekolah-sekolah Kebangsaan,

Negeri Melaka.

Tuan/puan yang dihormati,

PER: TAWARAN KE KLINIK PERSEDIAAN MENGHADAPI UPSR SECARA PERCUMA PERINGKAT NEGERI MELAKA

Merujuk perkara di atas, Kelab Anugerah Intelek dengan kerjasama Jad Ansar Smart Centre dan Kolej Teknologi Alpha serta sokongan daripada Jabatan Pelajaran Negeri Melaka akan menganjurkan Klinik Persediaan Menghadapi UPSR pada musim cuti sekolah yang akan datang bagi menghadapi UPSR pada tahun 2010.

2. Pada tahun ini, Kelab Anugerah Intelek akan mangadakan klinik UPSR di 10 buah sekolah di seluruh Negeri Melaka sepanjang cuti persekolahan hujung tahun ini. Sekolah yang terpilih adalah seperti dalam lampiran. Pihak kelab menawarkan penyertaan kepada semua pelajar tahun 5 untuk menghadiri klinik tersebut secara percuma.

3. Sehubungan dengan itu, pihak kami mempelawa tuan/puan bersama-sama anak untuk menghadiri sesi PENDAFTARAN dan TAKLIMAT PROJEK ANUGERAH INTELEK. Dengan ini, dilampirkan JADUAL dan ATUCARA MAJLIS Klinik Persediaan Menghadapi UPSR 2010 bersama Taklimat Projek Anugerah Intelek 2010.

4. Untuk pengesahan kehadiran sila daftar melalui SMS ke

No. 017-7941003.

TAIP NAMA PENUH ANAK <JARAK> NAMA SEKOLAH KE

017-7941003.

CONTOH: (MOHAMAD AFIQ B ABU BAKAR SK AIR BARUK ) HANTAR KE 017-7941003.

Semoga dengan usaha yang berterusan ini akan dapat memastikan harapan, inspirasi dan impian bersama tercapai.

Sekian terima kasih,

Yang benar,

clip_image002

........................................

( Mohamad Afiq B Abu Bakar )

Ketua Pegawai Perhubungan

Kelab Anugerah Intelek

Negeri Melaka.

 

Lampiran Jadual :

TUAN/PUAN DIKEHENDAKI HADIR PADA SATU TARIKH DAN HARI SAHAJA MENGIKUT SESI YANG BERSESUAIAN DENGAN TUAN/PUAN.

TARIKH

HARI

MASA

TEMPAT

21/11/2009

SABTU

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K BUKIT BARU

21/11/2009

SABTU

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K BUKIT BARU

22/11/2009

AHAD

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K BUKIT BARU

29/11/2009

AHAD

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K SERKAM DARAT

5/12/2009

SABTU

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K TAMAN BUKIT RAMBAI

5/12/2009

SABTU

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K TAMAN BUKIT RAMBAI

6/12/2009

AHAD

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K TAMBICIHIK KARIM

12/12/2009

SABTU

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K AIR BARUK

13/12/2009

AHAD

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K TELOK MAS

13/12/2009

AHAD

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K TELOK MAS

19/12/2009

SABTU

8.00 PAGI - 12.30 PTG

SK BATU BERENDAM 2

19/12/2009

SABTU

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K BATU BERENDAM 2

20/12/2009

AHAD

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K MERLIMAU 1

20/12/2009

AHAD

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K MERLIMAU 1

26/12/2009

SABTU

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K TENGKERA 1

26 /12/2009

SABTU

2.00 PTG – 6.00 PTG

S.K TENGKERA 1

27/12/2009

AHAD

8.00 PAGI - 12.30 PTG

S.K DATO’ NANING

Sunday, November 8, 2009

Insiden bakar iringi NS julang Piala Malaysia

Apa nak jadi dengan sukan bola sepak negara ni? Tak sudah sudah dengan kekecohan yang berlaku. Macam dah jadi tradisi. Tadi masa menyaksikan siaran langsung, terdapat beberapa insiden dipaparkan, termasuklah satu kebakaran yang berlaku!

image

image

image Kekecohan dimulakan dengan balingan mercun oleh Penyokong Kelantan, dan berlakunya kebakaran disebabkan mercun tersebut. Balingan mercun juga telah mencederakan seorang wartawan.

image Pada Afiq, perkara macam ni sepatutnya tak berlaku. Yer lah, penyokong lebih agresif dari pemain. Macam mana sukan bola sepak negara nak maju kalau perkara macam ni pun tak boleh nak ubah. Masing-masing yang datang tu bukan kecik anak, tapi dah besar-besar bapak, perangai mengalahkan budak tadika.

 

Memalukan, menjijikkan, menghinakan! Itu je apa yang Afiq dapat katakan untuk sikap manusia yang tak bertangungjawab.

 

Baca berita penuh dari Malaysia Kini.

Negeri Sembilan berjaya menjulang Piala Malaysia, piala paling berprestij dalam saingan Liga Malaysia, setelah menewaskan Kelantan 3-1 pada perlawanan akhir berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini.


Kemenangan ini membolehkan Negeri Sembilan menamatkan penantian selama 61 tahun setelah kali terakhir mendakapnya pada 1948 ketika piala itu dikenali sebagai Piala HMS Malaya.
Status 'underdog' nyata tidak menjejas corak permainan skuad bimbingan Wan Jamak Wan Hassan itu apabila membuka jaringan seawal minit ke-18.


Pemainnya Shahurain Abu Samah berjaya melepaskan rembatan kencang di dalam kotak penalti untuk menewaskan penjaga gol Kelantan, Mohd Halim Napi setelah kesilapan dilakukan pemain pertahanan lawan Mohd Zamri Ramli sekaligus menceriakan kira-kira 15,000 penyokong Negeri Sembilan.


Tersentak dengan gol itu, Kelantan yang ditemani sekurang-kurangya 70,000 penyokongnya terus memperkemaskan permainan yang berlangsung dalam hujan renyai dengan melancarkan beberapa serangan, namun gagal memecahkan benteng lawan yang diketuai oleh Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak dan Mohd Syukor Adan.


Negeri Sembilan turut berpeluang untuk menambah jaringan dengan pemain pinjamannya dari T-Team, Hairuddin Omar yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga peluang, namun dikecewakan Mohd Halim untuk kedudukan kekal 1-0 separuh masa pertama.


Bersambung babak kedua, 'The Red Warriors' yang terdesak untuk mencari gol penyamaan mengeluarkan dua penyerangnya Norhisham Hassan dan Mohd Nizad Ayub dengan memasukkan dua penyerang berpengalaman iaitu Che Hishammuddin Hassan dan Mohd Khalid Jamlus.


Namun Negeri Sembilan semakin garang apabila Hairuddin menjaringkan gol kedua pada minit ke-46 setelah bijak meloloskan diri daripada pertahanan Kelantan hasil hantaran Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak.


Pada minit ke-58, Negeri Sembilan mengesahkan kemenangan apabila penyerang kebangsaan Mohd Zaquan menyempurnakan sepakan penalti setelah Shahurain dijatuhkan Mohd Zamri dalam kotak penalti.


Gol itu menyebabkan sebahagian besar penyokong Kelantan bertindak meninggalkan stadium dan sesetengahnya membakar bendera, kain rentang, kerusi dan mercun.


Penyerang berbisa The Red Warriors, Indra Putra Mahayuddin akhirnya menjaringkan gol untuk Kelantan pada minit ke-93 (masa tambahan) setelah menyempurnakan sepakan percuma di luar kotak penalti, sekaligus merupakan penjaring terbanyak Piala Malaysia dengan 11 gol.


Kekalahan ini menambah lagi duka Kelantan musim ini setelah tewas kepada Selangor pada perlawanan akhir Piala FA, April lepas, malah pasukan pantai timur itu tidak pernah menjulang Piala Malaysia sejak ia diperkenalkan 88 tahun lepas.


Berangkat menyaksikan perlawanan itu, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir; Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra; dan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra.


Mengulas mengenai perlawanan itu, Wan Jamak berkata gol awal memang diperlukan mana-mana pasukan jika beraksi di perlawanan akhir dan Shahurain berjaya merealisasikannya.
"Gol itu dapat menentukan hala tuju permainan pasukan dan serta-merta dapat mengubah corak permainan," katanya kepada pemberita selepas perlawanan.


Bekas jurulatih kebangsaan itu berkata pemain-pemain Negeri Sembilan telah membuktikan mereka mempunyai jati diri dan kekuatan mental yang tinggi walaupun berdepan dengan ribuan penyokong lawan.


"Saya memang berkeyakinan untuk menang jika berdasarkan perlawanan-perlawanan yang dilalui sepanjang saingan Piala Malaysia, namun tidak mahu terlalu yakin," katanya yang turut berbangga dengan rekod Negeri Sembilan merupakan satu-satunya pasukan yang tidak pernah kalah pada Piala Malaysia.
Sementara jurulatih Kelantan, B Sathinathan berkata gol kedua lawan telah menyebabkan pemain-pemainnya lemah semangat untuk kembali melawan.


"Saya juga menghadapi kesukaran untuk menukarkan Mohd Zamri di bahagian pertahanan walaupun beliau telah melakukan beberapa kesilapan kerana terikat kepada peraturan.
"Mohd Zamri merupakan pemain bawah 19 tahun di mana Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM) mensyaratkan perlu ada seorang pemain bawah umur itu sepanjang permainan, masalahnya seorang lagi pemain Kelantan merupakan penyerang," katanya. BERNAMA

Saturday, November 7, 2009

Hasil Mengedit Gambar

Semalam selepas bertungkus lumus belajar tutorial Adobe, akhirnya Afiq berjaya mengedit beberapa keping gambar. Hasilnya ok lah jugak untuk newbie macam Afiq yang baru berjinak dengan Photoshop ni. Memang best, tapi memerlukan kesabaran yang tinggi.

 

Summer Landscape Summer Landscape

Perhatikan image selepas dan sebelum. (klik untuk besarkan)

waterfall waterfall-23

Perhatikan image selepas dan sebelum. (klik untuk besarkan)

 

Jadi macam mana? Korang tengok ok tak? Kalau korang ada tip-tips yang nak dikongsi, bagi lah eh. Ilmu kalau kita kongsi dia jadi makin bertambah tau.

Friday, November 6, 2009

Adobe Photoshop CS4

Salam pagi Jumaat semua, walaupun pagi ni sedikit mendung tapi ceria dan kegembiraan tetap terasa bila mendengar kicipan burung-burung. Ceh wah, macam lah Afiq ni duduk dalam hutan kan. Padahal tingal rumah taman je. Tapi apa salahnya nak feel-feel pagi-pagi ni kan?

 

Sambil-sambil minum kopi, Afiq nak kongsi dengan korang semua tentang satu lagi software Adobe yang menjadi satu kemestian bagi Pakar-pakar grafik dan gambar iaitu Adope Photoshop. Mesti korang pernah dengarkan? Tapi tak semua orang tahu gunakan, Afiq sendiri pun baru dan masih belajar cara-cara nak edit Pic guna Photoshop ni. Kalau di ikutkan memang rumit nak belajar benda ni, tapi untuk ilmu apa lah salahnya kan? Belajar skit-skit, lelama pandai lah.

http://www.tritech-computers.com/store2/images/Academic%20Adobe%20Photoshop%20CS4%20Extended.jpg

Ok, step yang pertama sebelum memulakan proses editing, korang mestilah ada software nya dulu. Afiq ambil langkah mudah dan menjimatkan iaitu dengan mendownload dari website Adobe. Korang boleh download file ni kat

https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?loc=en&promoid=EBYEU&product=photoshop 

atau kalau korang malas nak tunggu 3-4 jam, korang pergi lah beli DVD yang berharga RM8 tu. Lepas tu installkan nya dalam PC korang. Bagi yang download atau dah terbeli DVD yang tak ada RETAKAN (crack), pergi yang ni plak

http://rapidshare.com/files/267259159/CS4_Activation_Working_Admiral.rar

crack ini dijamin memberikan kepuasan yang teramat sangat dalam merompak software Adobe ni. So xpayahlah korang nak install setiap 30 hari.

 

Bila dah siap semua install, korang mestilah pandai gunakan? Kalau tak, buat berat harddisk korang je simpan software yang seberat 1.6GB ni. Lebih baik simpan game. Tapi sebenarnya, kalau nak pandai sesuatu perkara tu, korang kena banyak try n error. Lepas tu buat research sendiri kat google. Baru lah gemerlang, gemilang dan terbilang.

 

Kalau korang rajin skit, ikutlah cara Afiq yang super rajin ni iaitu kita berguru dengan yang pakar. Tak perlu buang duit beratus-ratus ringgit pergi kelas. Korang pergi kelas online je, FREE! Caranya korang download tutorial video ni.

http://www.tinydl.com/ebooks/96061-total-training-for-photoshop-cs4-extended.html

Ada 11 chapter kesemuanya yang memakan berhari-hari untuk belajar. Tapi kesannya korang akan pandai. Untuk pengetahuan korang, Afiq baru habis chapter 3,tapi dah boleh lah edit yang basic-basic. Best kan?

Ni semua chapter-chapter yang korang perlu belajar. Tutorial ni dalam format video dan lebih mudah untuk korang ikut.

Chapter 1: NAVIGATIONAL FEATURES (39 min) 1. Tour of the Photoshop CS4 Interface 2. Customizing Workspaces 3. Customizing Keyboard Shortcuts 4. Customizing File Menus 5. Arranging Documents & Navigation 6. More Options, Preferences & Presets


Chapter 2: USING ADOBE BRIDGE (47 min) 1. Managing Color Settings 2. Organizing Files 3. Batch Renaming & Generating a PDF Contact Sheet 4. Metadata, Keywords, Filters & Find 5. Creating a Panoramic Image Using Photomerge® 6. Creating a Web Photo Gallery 7. Exporting a PDF Slideshow


Chapter 3: TIME-SAVING TIPS (43 min) 1. Tips for Creating Print Documents 2. Tips for Creating Web Documents 3. Recording Actions & Creating a Droplet 4. Using the History Panel

Chapter 4: MAKING SELECTIONS (65 min) 1. Using the Pen Tool 2. Using the Marquee Selection Tools & the Magic Wand Tool 3. Removing a Background with Magic Eraser & Defringe 4. Using the Quick Selection Tool & Rening a Mask 5. Compositing 6. Using Channels to Save & Load Selections 7. Working with Pantone® & Other Spot Colors


Chapter 5: PAINTING & RETOUCHING (41 min) 1. Using a Custom Brush, Quick Mask Mode & Rotate Canvas 2. Using Channels for Complex Selections 3. The Healing Brushes, Creating Patterns & the Patch Tool 4. Using the Clone Stamp Tool & Clone Source Panel 5. Working with Layer Blending Modes 6. Changing a Color with the Color Blending Mode & an Adjustment Layer


Chapter 6: CREATING COMPOSITIONS (461 min) 1. Keyboard Shortcuts for Working with Layers 2. Keyboard Shortcuts for Transparency & Grouping 3. Combining Vector & Pixel Masks 4. Applying Blending Modes & Layer Styles 5. Saving Versions of Layer Comps 6. Creating Knockouts & Clipping Groups


Chapter 7: NON-DESTRUCTIVE EDITING (41 min) 1. Editing Smart Objects 2. Working with Smart Filters 3. Using Adjustment Layers with Smart Objects, Part 1 4. Using Adjustment Layers with Smart Objects, Part 2


Chapter 8: COLOR CORRECTION (43 min) 1. Understanding Color Settings 2. Removing a Color Cast by Adjusting Curves 3. Adjusting Curves, Hue/Saturation & Unsharp Mask 4. Correcting Skin Tone


Chapter 9: CREATING VECTOR ARTWORK (19 min) 1. Content-Aware Scaling & Creating Vector Text 2. Working with Custom Vector Shapes 3. Creating a Custom Shape from an Illustrator® Path


Chapter 10: CREATING IMAGES FOR THE WEB (30 min) 1. Optimizing Files 2. Slicing Images for the Web Using CSS or Tables 3. Creating Basic Frame Animations & Saving for the Web


Chapter 11: WORKING WITH 3D & ANIMATION (20 min) 1. Creating a 3D Sphere & Using the 3D Tools 2. Editing a 3D Texture 3. Animating 3D Objects 4. Exporting & Resizing an Animation 5. Credits

Hasilnya hari ni, Afiq dah edit satu gambar untuk dijadikan logo pada header blog ni, korang perasan tak? Ambik masa 30 minit je Afiq buat, tapi lepas ikuti tutorial ni lah. Software yang Afiq gunakan untuk background dan crop gambar ialah Adobe Photoshop ni. Lepas tu masukkan ballon dengan jadikan file GIF guna Photoscape.

 Untitled-1 Untitled-12 LogoPS 11 logo

Semuanya jadi lebih mudah jika ada skit ilmu. Korang pun apa lagi, jom kita belajar sama-sama guna Photoshop ni, tak kan masih lagi nak edit gambar guna Web Editor. Yang dah pandai tu, boleh lah korang ajar kan Afiq eh, atau boleh kongsi gambar-gambar yang dah edit.

Untitled-1

Sedikit tips dari Afiq, kalau korang nak cropkan beberapa gambar dalam image korang tu, pastikan korang kumpul dulu satu folder gambar apa yang nak pakai, nanti senang. Tak lah meraba-raba cari file di merata harddisk.

Bagi sape yang ada masalah dalam menginstall software ni, korang msg kat komen, Afiq akan cuba bantu yang termampu.

Thursday, November 5, 2009

Fakta Membimbangkan- Marjerin & Mentega

Ini adalah satu email yang Afiq terima hari ini dan sangat membimbangkan. Yer lah, rumah Afiq mesti ada roti dan marjerin Jenama Butter Cup untuk sarapan dan makan kunyah2 bila masa lapar. Tetapi yang dibaca ini mungkin bakal mengubahnya. Cuma, beberapa fakta yang mungkin terpesong dari kita membaca http://en.wikipedia .org/wiki/ Margerine# History. Afiq pun bukan lah nak menakut-nakutkan sesiapa dan menyebarkan berita yang mungkin palsu, cuma Afiq nak kongsikan sebagai bahan bacaan. Yang arif tu, mungkin korang boleh jelaskan.

http://citrasupply.files.wordpress.com/2008/11/mentega_tatura.jpg

Korang peratikan kedua gambar diatas dan dibawah ni, Ada perbezaan tak antara marjerin dan mentega? Pada Afiq dua-dua sama sahaja!

http://3.bp.blogspot.com/_BqbOtAiUqIo/Sf2_wgXVkLI/AAAAAAAABls/7cOQjvjSwOU/s400/01052009566.jpg 

Email yang Afiq terima:

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda
(turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang

melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah

otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi

mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu

mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti

mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan

pelbagai perasa baru.
TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai

jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya

sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin

boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding

memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.
Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.

Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah

makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan

lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin

terhasil kurang dari 100 tahun.
Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid

lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga

kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol

berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin
menaikkan risiko
penyakit barah
sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan.
Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin

semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG

SANGAT MENARIK!
Marjerin hanya kekurangan
SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini
sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur

hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna

hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat

teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia

sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai

nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma

juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada

plastik.
Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti
anda?


BAGUSLA KALAU DAH TAHU..Sebar2kan supaya jumlah pesakit jantung & barah berkurang.

Betul atau tidak, terpulang lah kepada korang. Afiq pun tak tahu nak kata apa, maklumlah bidang Afiq ialah matematik dan akauntan, tak ada kena mengena dengan biokimia ok!

Wednesday, November 4, 2009

Hantu berkeliaran di PMM

Teringat aku kisah hantu ni masa menuntut di Politeknik Merlimau dulu. Masa asgment last sem, kitaorang di suruh buat satu perniagaan masa konvo. So dah tentu lah ramai yang pilih nak jual makanan dan pelbagai. Tapi Afiq n de geng berfikir jual makanan tu terlalu banyak saingan dan tak untung. Kita orang ape lah lagi, pikir2 punya pikir tercetuslah idea si hantu ni untuk membuat rumah hantu.Wahh..seram gitu..

 

Orang lain sibuk jual makanan2 dan terpekik2 menarik pelangan, kitaorang plak sibuk jaga rumah hantu serta menjadi HANTU! Sumpah memang seram. Hasilnya, rumah hantu kita orang telah menjadi tarikan diseluruh PMM sampaikan beratus orang beratur nak masuk. Harga tiket Rm 1.50 sorang dan confirm puas hati! Lecture pun ada yang masuk. Amacam? seram kan?

16052007(001) (1) 16052007(002) 16052007 Hantu yang paling orang takut yang tengah2 tu. Pocong! Dan dengar kata hantu pocong tu sekarang merayap3 kat UUM plak sekarang ni. So korang hati2 tau.

 

Bagi pelajar-pelajar yang bakal dpt asgment perniagaan nanti, cuba lah korang berfikir luar dari pemikiran biasa. Takkan tgk orang jual mee, kita pun nak jual mee. Come on lah, think out of the box! Faham tak? Cipta identiti sendiri tanpa tengok orang lain. Baru lah perniagaan akan maju!

 

Cerita pasal rumah hantu Konvo PMM ni, Afiq nk ucapkan lah terima kepada semua yang menangis kerana terperanjat. Termasuk lah yang menjerit2 sebab tertarik tangan Afiq yang di ingatkan selipar dia yang tercabut. Hahaha…

Dikala aku sudah tua

Peningkatan umur skang ni sangat2 lah dirasai. Lebih2 lagi dengan sakit2 badan yang dialami ni, memang sesuai lah Afiq mengingat hari2 yang makin tua.

100_2702 Nak tulis blog ni pun macam dah tak larat, tapi digagahkan juga. Bukan apa, sebenarnya Afiq baru balik main badminton. Serius lama gile tak main, tetiba hari ni gatal sangat. So akibatnya tangunglah sekarang. Berenang dengan jogging pun dah lama tingalkan, stamina makin drop. Perut makin kedepan. Tetiba hari ni terkinja2 kejar bulu tangkis, Afiq pun ape lagi macam nak menangis lah.

 

Bila main badminton ni teringat zaman dulu kala, masa darjah 4 sampai 6. Siap pergi tuisyen badminton kat dewan High School setiap hari sabtu dan ahad. Dan berlatih untuk main diperingkat sukma. Tapi bila dah masuk sekolah menengah, habis semuanya. Dah tukar aktiviti lain pulak. Kalau Afiq teruskan dulu, mesti skang dah jadi pemain antara benua kan? Setaraf dengan Lee Chong Wei agaknya.

100_2698 100_2699 100_2700 100_2701 Walau macam mana pun, game badminton hari ni memang betul2 membakar lemak2 tepu yang bermaharaja lela di sekeliling pinggang, sekali gus membentuk badan Afiq lebih menawan dan bergaya. Ahak..

 

Keluar peluh ada lah sebotol air mineral 500ml, penat memang tak ingat. Badan plak dah mula terasa sengal sekarang ni. Tapi serius memang enjoy. Jadi lepas ni mungkin Afiq akan main secara berkala tiap-tiap minggu. Atau mungkin Afiq boleh anjurkan Pertandingan macam pertandingan Bowling dulu? http://www.permata-merah.co.cc/2009/06/bowling-20-jun-2009.html

Korang rasa macam mana?Ok tak?