Blog Widget by LinkWithin

Friday, November 6, 2009

Adobe Photoshop CS4

Salam pagi Jumaat semua, walaupun pagi ni sedikit mendung tapi ceria dan kegembiraan tetap terasa bila mendengar kicipan burung-burung. Ceh wah, macam lah Afiq ni duduk dalam hutan kan. Padahal tingal rumah taman je. Tapi apa salahnya nak feel-feel pagi-pagi ni kan?

 

Sambil-sambil minum kopi, Afiq nak kongsi dengan korang semua tentang satu lagi software Adobe yang menjadi satu kemestian bagi Pakar-pakar grafik dan gambar iaitu Adope Photoshop. Mesti korang pernah dengarkan? Tapi tak semua orang tahu gunakan, Afiq sendiri pun baru dan masih belajar cara-cara nak edit Pic guna Photoshop ni. Kalau di ikutkan memang rumit nak belajar benda ni, tapi untuk ilmu apa lah salahnya kan? Belajar skit-skit, lelama pandai lah.

http://www.tritech-computers.com/store2/images/Academic%20Adobe%20Photoshop%20CS4%20Extended.jpg

Ok, step yang pertama sebelum memulakan proses editing, korang mestilah ada software nya dulu. Afiq ambil langkah mudah dan menjimatkan iaitu dengan mendownload dari website Adobe. Korang boleh download file ni kat

https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?loc=en&promoid=EBYEU&product=photoshop 

atau kalau korang malas nak tunggu 3-4 jam, korang pergi lah beli DVD yang berharga RM8 tu. Lepas tu installkan nya dalam PC korang. Bagi yang download atau dah terbeli DVD yang tak ada RETAKAN (crack), pergi yang ni plak

http://rapidshare.com/files/267259159/CS4_Activation_Working_Admiral.rar

crack ini dijamin memberikan kepuasan yang teramat sangat dalam merompak software Adobe ni. So xpayahlah korang nak install setiap 30 hari.

 

Bila dah siap semua install, korang mestilah pandai gunakan? Kalau tak, buat berat harddisk korang je simpan software yang seberat 1.6GB ni. Lebih baik simpan game. Tapi sebenarnya, kalau nak pandai sesuatu perkara tu, korang kena banyak try n error. Lepas tu buat research sendiri kat google. Baru lah gemerlang, gemilang dan terbilang.

 

Kalau korang rajin skit, ikutlah cara Afiq yang super rajin ni iaitu kita berguru dengan yang pakar. Tak perlu buang duit beratus-ratus ringgit pergi kelas. Korang pergi kelas online je, FREE! Caranya korang download tutorial video ni.

http://www.tinydl.com/ebooks/96061-total-training-for-photoshop-cs4-extended.html

Ada 11 chapter kesemuanya yang memakan berhari-hari untuk belajar. Tapi kesannya korang akan pandai. Untuk pengetahuan korang, Afiq baru habis chapter 3,tapi dah boleh lah edit yang basic-basic. Best kan?

Ni semua chapter-chapter yang korang perlu belajar. Tutorial ni dalam format video dan lebih mudah untuk korang ikut.

Chapter 1: NAVIGATIONAL FEATURES (39 min) 1. Tour of the Photoshop CS4 Interface 2. Customizing Workspaces 3. Customizing Keyboard Shortcuts 4. Customizing File Menus 5. Arranging Documents & Navigation 6. More Options, Preferences & Presets


Chapter 2: USING ADOBE BRIDGE (47 min) 1. Managing Color Settings 2. Organizing Files 3. Batch Renaming & Generating a PDF Contact Sheet 4. Metadata, Keywords, Filters & Find 5. Creating a Panoramic Image Using Photomerge® 6. Creating a Web Photo Gallery 7. Exporting a PDF Slideshow


Chapter 3: TIME-SAVING TIPS (43 min) 1. Tips for Creating Print Documents 2. Tips for Creating Web Documents 3. Recording Actions & Creating a Droplet 4. Using the History Panel

Chapter 4: MAKING SELECTIONS (65 min) 1. Using the Pen Tool 2. Using the Marquee Selection Tools & the Magic Wand Tool 3. Removing a Background with Magic Eraser & Defringe 4. Using the Quick Selection Tool & Rening a Mask 5. Compositing 6. Using Channels to Save & Load Selections 7. Working with Pantone® & Other Spot Colors


Chapter 5: PAINTING & RETOUCHING (41 min) 1. Using a Custom Brush, Quick Mask Mode & Rotate Canvas 2. Using Channels for Complex Selections 3. The Healing Brushes, Creating Patterns & the Patch Tool 4. Using the Clone Stamp Tool & Clone Source Panel 5. Working with Layer Blending Modes 6. Changing a Color with the Color Blending Mode & an Adjustment Layer


Chapter 6: CREATING COMPOSITIONS (461 min) 1. Keyboard Shortcuts for Working with Layers 2. Keyboard Shortcuts for Transparency & Grouping 3. Combining Vector & Pixel Masks 4. Applying Blending Modes & Layer Styles 5. Saving Versions of Layer Comps 6. Creating Knockouts & Clipping Groups


Chapter 7: NON-DESTRUCTIVE EDITING (41 min) 1. Editing Smart Objects 2. Working with Smart Filters 3. Using Adjustment Layers with Smart Objects, Part 1 4. Using Adjustment Layers with Smart Objects, Part 2


Chapter 8: COLOR CORRECTION (43 min) 1. Understanding Color Settings 2. Removing a Color Cast by Adjusting Curves 3. Adjusting Curves, Hue/Saturation & Unsharp Mask 4. Correcting Skin Tone


Chapter 9: CREATING VECTOR ARTWORK (19 min) 1. Content-Aware Scaling & Creating Vector Text 2. Working with Custom Vector Shapes 3. Creating a Custom Shape from an Illustrator® Path


Chapter 10: CREATING IMAGES FOR THE WEB (30 min) 1. Optimizing Files 2. Slicing Images for the Web Using CSS or Tables 3. Creating Basic Frame Animations & Saving for the Web


Chapter 11: WORKING WITH 3D & ANIMATION (20 min) 1. Creating a 3D Sphere & Using the 3D Tools 2. Editing a 3D Texture 3. Animating 3D Objects 4. Exporting & Resizing an Animation 5. Credits

Hasilnya hari ni, Afiq dah edit satu gambar untuk dijadikan logo pada header blog ni, korang perasan tak? Ambik masa 30 minit je Afiq buat, tapi lepas ikuti tutorial ni lah. Software yang Afiq gunakan untuk background dan crop gambar ialah Adobe Photoshop ni. Lepas tu masukkan ballon dengan jadikan file GIF guna Photoscape.

 Untitled-1 Untitled-12 LogoPS 11 logo

Semuanya jadi lebih mudah jika ada skit ilmu. Korang pun apa lagi, jom kita belajar sama-sama guna Photoshop ni, tak kan masih lagi nak edit gambar guna Web Editor. Yang dah pandai tu, boleh lah korang ajar kan Afiq eh, atau boleh kongsi gambar-gambar yang dah edit.

Untitled-1

Sedikit tips dari Afiq, kalau korang nak cropkan beberapa gambar dalam image korang tu, pastikan korang kumpul dulu satu folder gambar apa yang nak pakai, nanti senang. Tak lah meraba-raba cari file di merata harddisk.

Bagi sape yang ada masalah dalam menginstall software ni, korang msg kat komen, Afiq akan cuba bantu yang termampu.

12 Komen Pembaca:

sumijelly said...

betul..sebenarnya kalu pandai guna photoshop nie..
gmbr mesti chantik..
editor2 majalah guna photoshop..tu yg gmbr nampak mcm kene make up.
wah..chantik hasil dr photoshop awak

http://sumijelly.com

Yann said...

whoao..sounds good...

dah pandai nnti ,,ajar i eh..tapi sumer nak f.o.c tau tau! *__*

'AQILAH said...

bestnyer...nak cuba download la..tapi asyik error jek

ada_hairuni said...

Thanks a lot.. Suke main edit2 pic ni. :)
click ur nuff.

Anonymous said...

tak dapar nak buka crack cs4 tu la....boleh tolong?

Afiq Danial said...

File crack tu di compress dalam format rar. download software rar dulu..

http://www.rarlab.com/rar/pocketrar391b1.exe

lepas tu baru extractkan..

amirul said...

tq afiq....ko memg memahami tol dgn sdiakn kmi mnde2 gni...lu memg prfect!!!...heheheh...9ti ajr aq ek

Anonymous said...

camne nk donlod chapter2 sume aq da try tp xdt la

Anonymous said...

mana nk download chapter2 2 sume

citi said...

salam,

tak bole download pon.
server tu xde dr msia pon.
atau bole download lps sign up??

Afiq Danial said...

kena daftar dulu baru boleh download..

pwincess vanilla said...

sirius menarik..
sy dah buat tp syek failed je..awk aja leh x?law leh tunjok are2 nye k..

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya