Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, November 24, 2009

Digi Broadband

Afiq hari ni nak review skit pasal mengunakan digi broadband yang tak sampai beberapa jam je ni. Maklum lah, benda baru kan? mesti lah nak kongsikan.

Pagi tadi Afiq terima satu parcel courier dari citylink yang didalam nyer terkandung modem dan sim card Digi Broadband. Hadiah semperna contest Pimp My Broadband.

Modem yang diberikan memang cantik dan cool dengan wallpaper digi. Lebih-lebih lagi modem ni unlock untuk digunakan dengan apa-apa sim card skali pun. Ni lah first time Afiq memiliki Modem Untuk Broadband. Maklum lah sebelum ni pakai modem HP je. So memang tak terniat untuk beli, tapi dah dapat free, syukur rezeki.

Line plak percuma 3 bulan yang bernilai RM108 sebulan. Berbaloi-baloi kan? Kan bagus kalau digi tambahkan free call dan sms skali, lagi lah puas hati. Ahak.. Tapi bersyukurlah dengan apa yang ada kan, siapa nak bagi free..

Ok lah, mengenai review pengunaan Digi Broadband ni, memang Afiq berikan Thumb Up! Kalau nak dibandingkan dengan Celcom dan Maxis, tempat Afiq di Telok Mas ni memang tak ada line 3G. So guna GPRS je lah yang lembat bangat tu. Confirm nak buka blog ni pun xlepas. Tapi bila guna Digi ni, terkejut Afiq bila downloading nya mampu mencecah 1300 kps @ 1.3mbps. Lebih laju dari streamyx 1.0 mbps kan? Memang menakjubkan digi mampu berfungsi dengan baik walau pun kat tempat solok macam Telok Mas ni.

Untitled

Untitled2

Tengok lah kedua-dua screenshoot ni, memang sahih kelajuan internet digi ni. Tengah macam mana, mungkin lepas 3 bulan percuma ni Afiq akan teruskan melangan jalur lebar ni dan potong streamyx kat rumah. Nak banyak-banyak line buat ape kan.

Rasanya Afiq lepas ni perlu tukar router kot. Kena tambah yang boleh cucuk modem broadband USB. Baru lah line digi ni dapat dikongsi untuk kesemua pc dan laptop dalam rumah ni. Lebih senang pakai wifi sebab Afiq suka mengalih-alihkan laptop dari letak satu tempat je.

tkng@11 Bila lah modem ni nak ada stok kat melaka, maybe Pc Fair yang mendatang kot.

Dan untuk pengetahuan korang, entri ni ditulis dan diupload mengunakan line Broadband Digi tau. Terima kasih DIGI!

4 Komen Pembaca:

theeggyolks said...

oo..that was great! I'm still waiting for my broadband's parcel -_-"

Yann said...

xsabar nak balik melaka.nak testing broadband jugak!heheee

Anonymous said...

kena da edge baru laju kot? aku pkai digi tapi dapat gprs ja slpw siot tapi stabil la dari celcom,,,,

Anonymous said...

mmg la DiGi EDGE mengunakan teknologi 3G,mmg lah stabil mcm 3G biasa,GPRS teknologi EDGE

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya