Blog Widget by LinkWithin

Thursday, September 19, 2013

Dropbox fungsi camera upload

ASSALAMUALAIKUM, SALAM SEJAHTERA
SALAM PERPADUAN, SALAM 1 MALAYSIA
SALAM MELAKA MAJU NEGERIKU SAYANG NEGERI BANDAR TEKNOLOGI HIJAU, MELAKA 751 TAHUN.

Ni salam wajib untuk orang-orang melaka, jadi saya pun terikut2 lepas balik dari beberapa seminar anjuran kerajaan negeri. Ok berbalik pada tajuk, mesti ramai yang tahu atau telah mengunakan app / software dropbox ini. Memang tidak dinafikan ianya sesuatu teknologi yang bagus untuk digunakan. Dan apa yang saya nak kongsikan ini adalah fungsi auto camera upload yang terdapat dalam app dropbox di android atau ios.

Pro's nya ialah:
Jika HP anda dicuri, maka anda akan dapat melihat wajah suspek jika dia mengunakan kamera.


Con's nya pula:
Setiap gambar yang anda ambil mengunakan kamera hp dimuat naik di internet secara auto. Ini agak merbahaya jika gambar tersebut adalah gambar peribadi dan tidak mahu mendedahkan kepada sesiapa, walaupun mempunyai keselamatan password dan sebagainya, mungkin juga terlepas ke index google sebagai tema carian. Kan dah naya. So sebagai langkah berjaga2, pendapat Afiq elok lah di off kan dulu pada setting dropbox tersebut.

Sekian..

0 Komen Pembaca:

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya