Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 19, 2009

My New Lappy-Putih



Ok hari ni nak cerita pasal Lappy atau Laptop baru Afiq. Sebenarnya takde lah baru sangat pun. Dah 2 minggu lebih umurnya. Cerita ni pun bukan lah nak bagi tahu satu dunia yang Afiq beli laptop baru, cuma nak kongsi lah dengan korang mana lah tahu boleh berguna untuk yang sedang mencari laptop tu.

First skali nama dia Putih. Si Dia yang bagi nama tu. Sangat sweetkan? Padan lah dengan kecomelan Putih dengan Tuan dia yang tak berapa nak putih tu.hahaha.. Putih telah Afiq beli masa PC Fair hari tu 8/8/2009 kat Mahkota Parade Melaka. Harga? Lebih kurang dengan laptop2 yang lain dan tak perlulah Afiq tuliskan. Cuma si Putih ni mempunyai beberapa keistimewaan yang membuatkan Afiq terpegun.

Model : BenQ Joybook Lite U101
CPU : Intel® Atom™ Processor N280 1.66 GHZ
Operating System : Genuine Windows® XP Home
Chipset : Intel® GMA950
Graphics : Intel® GMA950 (of DirectX 9.0 capability)
Memory : DDRII-533 2GB
Hard Drive 1HDD : 160 GB (5400RPM - SATA)
Screen Size : 10.1" WSVGA (1024x576)
.16:9 LED backlight
.UltraVivid widescreen display with 200nits
.Response Time:8ms
Resolution : WSVGA (1024x576)
Brightness : 200 nits
I/O Ports : USB 2.0 x3
‧RJ-45 Ethernet port x1
‧D-Sub port x1
‧DC-IN x1
‧Microphone-in x1
‧Headphone-out x1
Battery : 6-cell Lithium-Ion Battery, 53.28WHr (2400mAH);approximately 8hrs duration*

* This battery life is estimated (under BatteryMark V4.0.1) with SSD and when the power-saving mode is on. The actual battery life may vary with different operating conditions and settings.
Communications/Networks : LAN:Built-in 10/100 Ethernet
‧Wireless LAN: 802.11 b/g
‧Bluetooth: Built-in Rev. 2.0/ EDR (option)
Card Reader : 4-in-1 card reader: MS/MS-Pro/SD/MMC
Audio : Built-in 1.5W speaker x2
‧Built-in Microphone x1
‧Soundsystem x 2 channels
(1) Sound Blaster Pro Compatible
(2) HD Audio
(3) Noise Suppression & Echo Cancellation supported
Software : Anti-Virus Software
.QData Trove 3.1
.Adobe Reader 8
.Adobe Flash Player 9 Active X
.Arcsoft WebCam Companion 3.0
.Magic-I Visual Effect 2
.QHotkey Mgr

* For Windows operating system only.
Dimensions : 258 x 189 x 28 (front) ~ 32 (rear) mm
Weight : 1.1 kg(with 3-cell battery)
Accessories (Standard) : Built-in 1.3-megapixel webcam


Ok..yang istimewa bagi Afiq tentang putih ini adalah sebab dia Ringan dan Sangat Comel. Berat lebih kurang 1kg berbanding laptop lain 2.4kg. Bukan apa, Afiq dah penat lah bawa laptop berat2 ni. Tercabut bahu nak pikul, so dengan adanya Putih yang ringan ini, tak terbatas lah Afiq nak berblog.

Yang kedua sebab memory dia 2Gb berbanding Laptop2 mini yang lain cuma 1Gb atau 512Mb sahaja. So Putih lebih laju berbanding kawan2 dia yang dari jenama lain. Korang jangan konfius plak, si Putih ni laptop mini atau NetBook, so kapasiti untuk letak Ram tak sama macam laptop korang yang besar bapak tu.

Dan yang paling membuatkan Afiq terus teruja nak beli, Putih dibekalkan dengan Battery 6 Cell dan tahan sehingga 8 Jam. Tapi biasanya dalam 5 jam jer kalau guna Wifi sambil2 dengan lagu. Kalau hanya standby, memang 8 jam, silap2 lebih dari tu. Antara model HP, DELL, ACER dan lain2 semuanya bagi battery 3 cell. So keistimewaan inilah yang membuatkan Afiq tak teragak2 untuk mengambil putih sebagai buah hati ku yang baru!

Warranty plak salama 2 tahun. So kesihatan Putih akan lebih terjamin. Dan akan lebih lama menjadi kekasih Afiq kan?

Ada yang mempersoalkan kenapa Afiq beli NetBook, sedangkan tak boleh main game, kecik, dan xada internal DVD. Dan kenapa mesti Putih?
Jawapannya : Afiq tak main Games, tp game online boleh jer! Afiq suka yang comel2, sbb Afiq pun comel! DVD kat laptop lain dah ada dan boleh beli external kalau nak. Sebab apa Putih?Sebab cantik lah..Lagi pun Afiq kan putih sesuci kapas. hahaha..Korang yang mempunyai lappy itam legam tu tak payahlah nak hantar cat warna lain eh..

Dan akhir sekali, untuk pengetahuan korang entri ini ditulis pun mengunakan Putih. Terima kasih eh Putih kerana terus menjayakan blog tuan mu ini.

1 Komen Pembaca:

Yann said...

hi putih,

adakah kita bermadu..kwang3!

yess..i love putih too...sgt comeilll!

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya