Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, October 20, 2009

Adakah Antivirus anda berfungsi?

http://teknologinformasi.blog.telkomspeedy.com/files/2009/04/antivirus.gif

Untuk memeriksa sekiranya anti-virus anda berfungsi dengan baik.
Copy kod di bawah di dalam notepad.


X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*


Kemudian save as fakevirus.exe atau eicar.com (kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama)


Sekiranya anti virus anda updated atau berfungsi, ia akan memberi amaran segera kepada anda dengan arahan tertentu atau terus didelete file itu. Bagi mereka menggunakan Avira Anti Virus, seperti Afiq, pc anda akan berbunyi dan ada arahan untuk anda memdeletenya. So my anti virus berfungsi.


Kalau tiada detection atau anti virus anda buat dek,bermakna anti virus anda tidak updated atau 'tidur'. Mula updated anti virus anda atau cari anti virus baru.


File eicar.com diwujudkan untuk keselamatan. Ia bukan virus. Ia adalah satu ujian standard yang dibangunkan oleh Penyelidikan Anti Virus Komputer untuk Insitut Eropah (EICAR). Semua produk anti-virus diprogram untuk mengesan file ini seperti kelihatan virus sebenar. Kerana itu, anda boleh dengan selamat mengujinya sama ada untuk menentukan anti virus anda berfungsi, tanpa bimbang ia akan menjangkiti komputer anda.


Sekiranya anti virus anda tidur dan file ini tidak didelete, anda usah risau, ia tidak akan merosakkan pc anda dan sekiranya mahu mendelete file ini. Anda boleh sama ada menggunakan cara manual, drag ke thrash bin atau open task manager (ctrl-alt-delete) dalam satu masa, click pada bahagian processes (sebelah application kat atas tu) kemudian cari program atas nama tadi (fakevirus.exe), click sekali (bold) pada program itu dan click end process kat bawah tu.Click ya untuk alihkan dari aktif atau dlm English (yes this should remove it from being active).

 

Selamat Mencuba!

3 Komen Pembaca:

zety said...

saya dah test n avira saya berfungsi tapi bile nk update antivirus ni die x perfrom ape2 action nk kate internet lmbb x pulak.cmne eh?

Afiq Danial said...

Ada banyak sebab tu, first kena cek kat firewall Pc.kena disablekan dulu. takut dia blok internet.

Lepas tu, cek avira tu jenis ape. Yang beli ke free edition?

Biasanya, antivirus auto update, dan masa update, dia xde notis apa2, cuba logo kat taskbar bawah jer yg bertukar skit.

Tengok tarikh last update bila, kalau baru maknanya dia dah berupdate secara auto. kalau tak boleh jugak, install antivirus baru.

Mantra said...

Kaspersky Internet Security is my choice :)
Memang da boom...

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya