Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, September 23, 2009

Hari Raya ke3!



Setelah berhempas pulas raya sehingga hari ketiga, jumlah kutipan duit raya Afiq tahun ini cuma RM15 sahaja. Dari nenek dan mak long. Sangat sedihkan? Afiq ingat dulu masa kecik3, duit raya Afiq leh kumpul sampai lebih RM300++. Maklum lah anak buah sulung lah katakan. So masa tu sepupu sepapat belum lagi ramai. Sekarang ni sepupu Afiq je dah lebih dari 30orang. Tu belum kira anak3 buah lagi. So bila dah besar ni (bukan dah tua tau) kurang lah kutipan tu. Lagi pun diaorang semua ingat Afiq dah keje. Walaupun Afiq dah keje, tp belum berkahwin. dan yang paling penting, Afiq masih muda.


Citer pasal duit raya ni, ini lah masanya kita nak bersedekah pada saudara mara. Bukan lah duit raya tu satu kemestian, tetapi penyeri kanak3 untuk menyambut hari raya. Lebih3 lagi yang dah berpuasa penuh tu. Bagi lah mereka sedikit kegembiraan. Sekurang3nya mereka dapat menabung atau membeli keperluan sekolah bagi meringankan ibu bapa.

Korang yang dah tua3 tu takyah berangan lah nak kumpul duit raya, dah dapat RM15 tu pun dah kira terkejut jugak. Kalau nak jugak bawalah baby korang, dan korang sebagai mak ayah tolong kumpulkan eh. Yang belum ada baby tu, cepat3 kahwin. Leh kumpul duit raya anak kan?

Antara yang menariknya hari ini adalah open house rumah Afiq, tapi untuk keluarga terdekat sahaja. Rakan3 punya open house belum dirancang lagi. Tunggu lah masa dan bugget yg sesuai nanti eh, Afiq akan jemput. InsyAllah.


Bila dah ibu mula masak3 tu, dia jemput lah bakal menantu dia. Terpisat3 bakal menantu datang, lepas tu kena soal siasat pula. Maklumlah kali pertama menyingah. Siap basuh pinggan di dapur lagi. Yang lain semuanya ok, dan ibu pun berpuas hati. Cuma bila jadi menantu tu belum ditentukan tarikhnya. Harap3 cepat lah kot.


Tapi rasanya masa sangat cepat berlalu. Baru semalam rasanya kita berpuasa, hari ni dah 3 hari raya. Pejam celik mata jer dah habis Bulan Syawal ni. Minggu ni dan mingu depan kena plan jadual untuk beraya. Maklumlah jemputan mungkin banyak dan masa pula suntuk dengan kerja. So korang yang nak jemput Afiq datang beraya tu sila lah jemput awal3 sebelum kesuntukan masa.
Raya masih ada 27 hari!
Gunakan masa dengan sebaiknya!

4 Komen Pembaca:

cinTA GiLA said...

cik yan cantik.

Afiq Danial said...

hai..tegur cik yan je ke?

Anonymous said...

cantik ke? ahaks

Afiq Danial said...

biarlah ia cukup cantik dimata ku..tak perlu orang lain memandangnya..

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya