Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, September 8, 2009

Tutorial : Cara menganyam ketupat


Memandangkan bahang Hari Raya sudah semakin hampir, Afiq nak kongsilah kepada korang semua. Walaupun korang sibuk untuk memilih baju raya, tetapi jangan dilupakan Ketupat dan Rendang. Ini adalah menu wajib untuk Hari Raya. Tak kan orang datang Hari Raya pertama korang nak hidangkan Nasi Goreng Kampung kan? Sangat pelik bunyinya.

Cara menganyam ketupat ni dah semakin dilupakan. Orang sekarang suka beli ketupat nona yang ready made untuk di makan. Lama kelamaan akan pupus lah tradisi ini. So hari ini, korang cuba lah try test buat. Bukan susah pun asalkan korang bersedia untuk mencuba. Tak perlu pakai daun kelapa untuk percubaan kali pertama, pakai reben je pun dah ok. Tapi jangan pula korang letak beras, lepas tu rebus. Nanti ada yang meningal, bukan sebab keracunan tapi terkejut dengan ketupat reben korang yang berwarna warni tu.



Amacam, jadi tak ketupat korang? Kalau susah sangat, ulang je video ni sampai jadi. Main kan butang pause & play untuk lebih mudah. Lepas dah jadi tu, korang gantung kan lah buat perhiasan. Mungkin kalau boring, korang boleh guna reben warna lain contohnya pink atau hitam. Mungkin nampak pelik tetapi kretive namanya.

Bila dah bersedia, korang boleh lah mulakan dengan daun kelapa. Cari je daun yang orang jual kat Bazar Ramadhan atau tepi3 jalan. Tak perlu susah payah korang nak panjat pokok kelapa. Kang ketupat tah kemana, kaki korang tah kemana. Di ingatkan untuk mengayam ketupan, jangan lah buat terlalu awal, takut nanti daun nya kecut. Buat 2 @ 3 hari sebelum raya. Anyam lah ala kadar, tetapi jangan pula buat 1 @ 2 ketul je, kang merajuk mak, ayah dan adik3 korang. Buat lah 30-100 ketul untuk makan masa pagi raya nanti. Ada lebih boleh jamu Afiq eh.

Sambil3 menganyam tu,apa kata kita layan feel lagu raya. Baru semangat kan?



Lepas dah siap anyam, korang letakkan lah beras yang sudah siap dibilas. Jangan letak penuh3, nanti meletop ketupat korang. Letakkan beras 3/4 saiz ketupat tadi. Ingat ni!

Bila dah siap, rebuskan lah ketupat korang tu. Letak kan skit garam dalam air rebusan tu, biar ada rasa skit. Rebus lah sampai masak. Agak3 lah dalam 1 jam mengikut api periuk dan kuantiti ketupat korang.

Dah siap rebus, mengikut petua orang tua3, kalau taknak ketupat korang tu cepat basi, kena gantungkan. Tapi tak payahlah korang gantungkan kat ampai. cari je lah mana3 tempat sangkut kat dinding tu, than gantung.

Mudahkan? Untuk pengetahuan korang, Afiq rajin tengok je. Bukan buat pun. Tetapi ape yang Afiq sampaikan ni adalah mengikut tradisi original Kampung yang tiap3 tahun Afiq hadap. So memang asli dan berkesanlah kalau korang betul3 mengikut langkahnya.

Yang penting!
1) Jangan buat ketupat untuk dimakan mengunakan reben!
2) Jangan buat seketul dua saja untuk dimakan!
3) Jangan anyam terlalu awal!
4) Isi beras yang telah dibilas kedalam ketupat sebanyak 3/4 saiz ketupat!
5) Rebus dan jangan lupa letakkan garam dalam air!

Sekian, Selamat Mencuba!

0 Komen Pembaca:

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya