Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, September 2, 2009

Hukum bersetubuh pada siang Ramadhan

http://www.freefoto.com/images/1216/05/1216_05_54---Stop-Sign--Beatty--Nevada--USA_web.jpg
Masa belek3 blog rakan-rakan, Afiq terjumpalah satu soalan yang diajukan, apa hukumnya bagi lelaki yang bersetubuh dengan isterinya ketika ia berpuasa di Bulan Ramadhan?

Benarkah lelaki tersebut perlu berpuasa selama 2 bulan berturut-turut?

Memang Afiq pernah dengar Ustaz kata begitu, tetapi ada syarat3 nya. Yang pasti lelaki tersebut telah batal puasanya kerana bersetubuh, bukan kerana makan dan minum dahulu.

So pesan Ustaz tadi kepada para suami dan isteri, termasuklah Afiq yang bujang ini dan akan berkahwin kelak, jika dah tak tahan sangat, berbuka lah dahulu dengan meneguk segelas air. Jika si suami terlupa atau terlalu gelojoh, mungkin si isteri boleh membantu dengan mencucuk lubang hidung si suami dahulu bagi membatalkan puasanya.

Berikut adalah apa yang Afiq dapat dari merujuk kepada Laman Soal Jawab Agama :

((Tmn2Syurga)) Nur Ramadan: Hukum bersetubuh pada siang Ramadan

ABU Hurairah, berkata, “Ketika kami duduk di sisi Nabi SAW, tiba-tiba datang seorang lelaki menemui baginda, lalu berkata: Ya Rasulullah, aku telah binasa dan sengaja membuat bencana”. Nabi bersabda: “Apa yang terjadi”. Orang itu berkata: “Aku menyetubuhi isteriku, sedangkan aku berpuasa”. Rasulullah bersabda, “Adakah anda mempunyai hamba perempuan untuk dimerdekakan? Lelaki itu menjawab: “Tidak punya”. Sabda Nabi lagi: “Adakah anda mampu berpuasa dua bulan berturut-turut iaitu tidak berbuka sehari pun dalam tempoh dua bulan”, Jawabnya: “Tidak mampu’. Sabda Nabi lagi: “Adakah anda memiliki makanan untuk 60 penduduk miskin,” Jawabnya: “Tidak punya makan sebanyak itu”.

Nabi terdiam, kami semua berdiam diri, tiba-tiba disampaikan kepada Nabi SAW sekarung kurma. Nabi bersabda: ”Mana lelaki yang bertanya tadi?”. Lelaki itu berkata: “Akulah orang itu”. Sabda Nabi, “Ambil semua kurma ini dan sedekahkan”. Lelaki itu bertanya,” Apakah wajib bersedekah kepada orang yang lebih fakir atau miskin dari diriku? Ya, Rasulullah, Demi Allah, tiada satu keluarga pun yang berada di antara (sempadan) Madinah ini lebih miskin dari keluarga ku. Mendengar itu, Nabi SAW tertawa sehingga jelas nampak beberapa gigi taringnya kerana hairan mendengar keterangan sahabat yang amat miskin itu. Beliau terus bersabda,” Kalau demikian, berikanlah makanan itu kepada keluargamu saja - iaitu anak isteri anda,” 1839 Sahih bukhari.

Kepada yang lebih Arif, sila lah bantu jika ada kesilapan maklumat yang Afiq sampaikan..
Wallahualam..

1 Komen Pembaca:

idacomel87 said...

mak penah ckp, kalau
suami isteri brsetubuh di siang hari,
hukumnya, kena brpuasa 2 bulan
n mmbyr fidyah kpd fakir miskin iaitu
dgn mmberi 60 cupak beras..
cenggitu la.. lebih kurang la tu affiq...

Post a Comment

Sila Komen dengan ikhlasnya